Wat is ECE-R23?

ECE-R23 stands for Economic Commission for Europe regulation 23. ECE-R23 is a regulation established by the Economic Commission for Europe (ECE) of the United Nations. This regulation pertains to reverse lights and other special lighting devices designed to enhance the safety and visibility of vehicles when reversing.

ECE-R23 achteruitrijlicht

Het doel van ECE-R23

  • Verbeterde Zichtbaarheid: ECE-R23 stelt strikte technische specificaties en eisen vast voor verlichtingsapparatuur, zoals achteruitrijlichten. Deze normen garanderen dat de verlichting voldoende helderheid en dekkingsbereik heeft om de weg achter het voertuig adequaat te verlichten. Hierdoor verbetert de zichtbaarheid voor de bestuurder en andere weggebruikers, vooral in omstandigheden met weinig licht of slecht weer.
  • Waarschuwing voor Achteruitrijden: Het gebruik van achteruitrijlichten, in overeenstemming met ECE-R23, dient als een duidelijke waarschuwing voor andere weggebruikers dat een voertuig achteruitrijdt of achteruit gaat rijden. Dit helpt om ongelukken en botsingen te voorkomen door anderen bewust te maken van de beweging van het voertuig.
  • Minimalisatie van Scherpe Lichtstralen: ECE-R23 legt beperkingen op aan de lichtopbrengst en richting van de verlichting om te voorkomen dat scherpe lichtstralen andere bestuurders verblinden. Dit draagt bij aan de veiligheid op de weg door het verminderen van mogelijke afleiding en verblinding.
  • Uniforme Normen: ECE-R23 biedt uniforme normen en specificaties die worden erkend in verschillende landen en regio’s. Dit helpt bij de harmonisatie van voertuigverlichtingsnormen en bevordert de consistentie in de productie van voertuigverlichting wereldwijd.
  • Controle en Handhaving: Door te voldoen aan ECE-R23-normen worden fabrikanten en voertuigeigenaren verplicht om verlichtingsapparatuur te produceren en te gebruiken die aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen. Controle en handhaving dragen bij aan de betrouwbaarheid en effectiviteit van deze normen.
  • Verkeersveiligheid: Al met al draagt de naleving van ECE-R23 bij aan een hoger niveau van verkeersveiligheid door te zorgen voor goed zichtbare en waarschuwende verlichting bij achteruitrijden, wat het risico op ongevallen vermindert en de algemene veiligheid op de weg bevordert.

In essentie is ECE-R23 van vitaal belang om de verkeersveiligheid te waarborgen door te zorgen voor goed ontworpen, functionele en betrouwbare verlichtingsapparatuur op voertuigen. Het vermindert het risico op ongelukken, verbetert de zichtbaarheid en draagt bij aan een veiligere rijervaring voor iedereen op de weg.

Achteruitrijverlichting Led

Bij Tralert begrijpen we het belang van hoogwaardige verlichtingsapparatuur om de veiligheid op de weg te waarborgen. Onze LED-achteruitrijverlichtingen voldoen aan de strenge normen en specificaties die worden gesteld door ECE-R23.

Door te kiezen voor Tralert‘s LED-achteruitrijverlichtingen bent u verzekerd van hoogwaardige, functionele verlichting die bijdraagt aan een veiligere rijervaring voor iedereen op de weg.