Zwaailampbalk op de openbare weg? Mag dat?

Zwaailichten en LED zwaailampbalken. Wellicht niet de meestvoorkomende categorie van LED verlichting, maar wel één van de meest opvallende. Zwaailampbalken worden voornamelijk gebruikt door voertuigen als politieauto’s, brandweerauto’s en ambulances. Daarnaast maken voertuigen van bijvoorbeeld de ANWB ook gebruik van een zwaailampbalk. Het is niet voor elke weggebruiker mogelijk om een zwaailampbalk op een voertuig te monteren. Wanneer mag u een oranje zwaailicht voeren?Onderstaand zullen we uitgebreid toelichten wanneer u als weggebruiker een zwaailampbalk op uw voertuig mag voeren.

Wanneer oranje zwaailicht

Verschillende kleuren LED zwaailampbalken

Zwaailampbalken uit het assortiment van TRALERT® zijn verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk blauw en amber. De verschillende kleuren geven weer voor welke voertuigen de zwaailampbalken beschikbaar zijn. Een blauw zwaailicht wordt gebruikt op voorrangsvoertuigen en oranje zwaailichten worden gebruikt tijdens wegwerkzaamheden. Onderstaand meer over de functies van de verschillende kleuren.

Oranje/Amber zwaailampbalk

Oranje/Amber zwaailampbalken worden gebruikt om andere weggebruikers te waarschuwen, bijvoorbeeld wanneer een voertuig extreem groot is, langzaam rijdt of omdat de bestuurder bezig is met werkzaamheden op of langs de openbare weg. Anno 2020 worden steeds meer onderaannemers gevraagd om hun voertuigen van oranje signalering te voorzien tijdens het uitvoeren van werkzaamheden langs de weg. Voor deze soort verlichting is geen extra vergunning nodig. Oranje (Amber) zwaailampbalken die u op de openbare weg terugziet moeten voorzien zijn van een ECE-R65 en ECE-R10 certificering.

Blauwe zwaailampbalk

Voertuigen die zijn uitgerust met een blauwe zwaailampbalk zijn uitsluitend voertuigen die bij bepaalde situaties voorrang moeten verkrijgen in het verkeer. Blauwe zwaailampbalken gaan vaak gecombineerd met een sirene en worden gebruikt door politie, brandweer en ambulances. Een belangrijke voorwaarde om een blauwe zwaailampbalk te mogen gebruiken is, dat het voertuig door het rijk aangewezen moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weginspecteurs.

Combinatie van oranje en blauwe signalering lampen

Het is ook mogelijk om een combinatie van de bovenstaande kleuren terug te zien op een voertuig dat gebruikt wordt op de openbare weg. Veel voorrangsvoertuigen met een blauwe zwaailampbalk zijn namelijk ook nog eens bekleed met een oranje variant. Hierbij wordt het blauwe licht geactiveerd wanneer het voertuig vraagt om voorrang van zijn weggebruikers en is de oranje variant bedoeld om aan te geven dat het voertuig zich op een gevaarlijke plek bevindt. Deze kleur wordt in combinatie gebruikt wanneer het voertuig stilstaat.


Uitgelicht product


EQBT1103R65A: instelbare montagevoeten ECE-R65 gecertificeerd klasse 2.

De EQBT-LED Flitsbalk serie van het merk ElectraQuip is ECE-R65 klasse 2 en ECE-R10 gecertificeerd. De flitsbalk is voorzien van een dag- & nachtstand (ECE-R65 klasse 2), uitgevoerd met verschillende flitspatronen en wordt geleverd inclusief montagebeugels.

Bekijk product
Wanneer oranje zwaailicht

Wanneer mag ik een oranje zwaailicht op mijn voertuig monteren?

Oranje zwaailampbalken mogen in drie verschillende situaties gebruikt worden. De eerste situatie wanneer deze type lamp toepasbaar is, is bij werkzaamheden langs de weg. Hierbij kan gedacht worden aan werkzaamheden die verricht worden door een hoveniersbedrijf of bijvoorbeeld de gemeente. Daarnaast worden oranje zwaailampen gebruikt wanneer een voertuig maar een beperkte snelheid heeft, zoals bijvoorbeeld een tractor of graafmachine. De derde en laatste situatie wanneer er een oranje zwaailicht gebruikt mag worden is tijdens een exceptioneel konvooi.

Wanneer één van de bovenstaande situaties zich voordoet, is het in principe voor elk voertuig toegestaan om een oranje zwaailicht te gebruiken. Tijdens bovenstaande situaties is het van groot belang dat medeweggebruikers gewaarschuwd worden van mogelijk of naderend gevaar.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.