Zwaailichten en LED zwaailampbalken. Wellicht niet de meest voorkomende categorie van LED verlichting, maar wel één van de meest opvallende. Voertuigen zoals politieauto’s, brandweerauto’s en ambulances gebruiken voornamelijk zwaailampbalken. Daarnaast maken voertuigen van bijvoorbeeld de ANWB ook gebruik van een zwaailampbalk. Het is niet voor elke weggebruiker mogelijk om een zwaailampbalk op een voertuig te monteren. Wanneer mag u een oranje zwaailicht voeren? Onderstaand zullen we uitgebreid toelichten wanneer u als weggebruiker een zwaailampbalk op uw voertuig mag voeren.

Verschillende kleuren LED zwaailampbalken

Zwaailampbalken uit het assortiment van TRALERT® zijn verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk blauw en amber. De verschillende kleuren geven aan voor welke voertuigen de zwaailampbalken beschikbaar zijn. Een blauw zwaailicht wordt gebruikt op voorrangsvoertuigen, terwijl oranje zwaailichten worden gebruikt tijdens wegwerkzaamheden. Hieronder volgt meer informatie over de functies van de verschillende kleuren.

Oranje/Amber zwaailampbalk

Oranje/Amber zwaailampbalken waarschuwen andere weggebruikers, bijvoorbeeld wanneer een voertuig extreem groot is, langzaam rijdt, of wanneer de bestuurder bezig is met werkzaamheden op of langs de openbare weg. In 2020 vroeg men steeds vaker aan onderaannemers om hun voertuigen te voorzien van oranje signalering tijdens het uitvoeren van werkzaamheden langs de weg. Voor dit type verlichting is geen extra vergunning nodig. Oranje (Amber) zwaailampbalken die u op de openbare weg ziet, moeten voorzien zijn van een ECE-R65 en ECE-R10 certificering.

Blauwe zwaailampbalk

Voertuigen die zijn uitgerust met een blauwe zwaailampbalk zijn uitsluitend voertuigen die in bepaalde situaties voorrang moeten krijgen in het verkeer. De politie, brandweer en ambulances gebruiken vaak blauwe zwaailampbalken in combinatie met een sirene. Om een blauwe zwaailampbalk te mogen gebruiken, moet de overheid het voertuig officieel aanwijzen als een belangrijke voorwaarde. Denk bijvoorbeeld aan weginspecteurs.

Combinatie van oranje en blauwe signalering lampen

Voertuigen op de openbare weg kunnen ook een combinatie van bovengenoemde kleuren vertonen. Veel voorrangsvoertuigen zijn uitgerust met zowel een blauwe zwaailampbalk als een oranje variant. In dit geval activeert het blauwe licht wanneer het voertuig voorrang vereist ten opzichte van andere weggebruikers, terwijl de oranje variant aangeeft dat het voertuig zich op een gevaarlijke locatie bevindt. Wanneer het voertuig stilstaat, gebruikt men deze kleuren in combinatie.

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Wanneer mag ik een oranje zwaailicht op mijn voertuig monteren?

Je mag een oranje zwaailampbalk in drie verschillende situaties gebruiken. De eerste situatie waarin dit type lamp van toepassing is, is bij werkzaamheden langs de weg. Dit omvat werkzaamheden uitgevoerd door hoveniersbedrijven of bijvoorbeeld de gemeente. Daarnaast worden oranje zwaailampen gebruikt wanneer voertuigen een beperkte snelheid hebben, zoals tractors of graafmachines. De derde en laatste situatie waarin oranje zwaailichten worden gebruikt, betreft exceptionele konvooien. Dit zijn groepen voertuigen die zeer grote of zware objecten transporteren die niet conventioneel vervoerd kunnen worden, zoals immense bouwwerken of oversized ladingen.

Wanneer één van de bovenstaande situaties zich voordoet, is het in principe voor elk voertuig toegestaan om een oranje zwaailicht te gebruiken. In bovenstaande situaties is het van groot belang om medeweggebruikers te waarschuwen voor mogelijk of naderend gevaar.

Het assortiment van TRALERT® omvat een uitgebreide reeks hoogwaardige LED verlichting. We hebben oplossingen voor diverse voertuigen. Benieuwd welk LED verlichting het beste past bij jouw voertuig? Aarzel dan niet en neem contact op met onze productspecialisten. Zij staan namelijk klaar om je te assisteren bij het maken van de juiste keuze.