Noodsignalen en zwaailichten spelen een cruciale rol in ons dagelijks verkeerssysteem, maar de kleur van deze lampen kan veel betekenen. In Nederland worden groene zwaailichten voornamelijk gebruikt door hulpdiensten en legereenheden, maar wel in bijzondere situaties zoals sporenonderzoek of tests. De regels en toepassingen van groene zwaailichten variëren dus van land tot land. De vraag is dan ook: mag je een groen zwaailicht gebruiken? In deze blog leggen we je uit wat de specifieke regels en voorschriften rondom groene zwaailichten zijn en bekijken we de redenen voor gebruik binnen de wettelijke kaders.

Wist je dat... groene zwaailichten voor verschillende doeleinden worden ingezet? In Groot-Brittannië zijn ze bijvoorbeeld verplicht op voertuigen om aan te geven dat de bestuurder zijn of haar gordel draagt. Als je de gordel niet draagt, blijft het groene licht uit. Draag je de gordel wel, dan zal de zwaailamp flitsen! Dit systeem komt vooral voor op graafmachines en ander groot grondverzetmaterieel, wat de veiligheid op de werkplek verbetert.

Groen zwaailicht: een signaal van waakzaamheid én veiligheid

Wist je dat groen licht van zwaailichten een bijzonder effect op mensen heeft? Het waarnemen van groen licht verlaagt de hartslag, het adrenalinegehalte en de bloeddruk, in tegenstelling tot kleuren als oranje, blauw of vooral rood. Groen straalt veiligheid en rust uit. Soms gebruikt de politie groene zwaailampen tijdens surveillance om inbraken te voorkomen, met name in onrustige wijken of gebieden met een verhoogd risico op inbraken. Stel je voor dat je ’s avonds rustig tv kijkt in je woonkamer en plotseling blauw flikkerend licht door het raam ziet schijnen. Je schrikt hoogstwaarschijnlijk, omdat je onbewust een ‘click-reactie’ hebt ontwikkeld bij het zien van deze lichtkleur. Logisch, want je ziet doorgaans alleen hulpdiensten met deze kleur rondrijden. Een groene lichtstraal zal dit schrikeffect minder snel teweegbrengen, maar je weet wel dat er politie-surveillance plaatsvindt. Dit kan vooral in onrustige wijken een gevoel van veiligheid bieden.

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Het veelzijdige gebruik van groen zwaailicht

Een ander typisch moment waarop groene zwaailichten op politieauto’s worden gebruikt, is tijdens een sporenonderzoek. Bij een sporenonderzoek is het van groot belang dat er geen sporen verloren gaan. Met de groene kleur wil de politie aangeven dat mensen voorzichtig moeten zijn, maar dat er geen daadwerkelijke noodsituatie is. Deze kleur geeft aan dat er speciale aandacht is voor onderzoek en veiligheid, en het dient om de aandacht te vestigen op de aanwezigheid van de politie ter plaatse.

Ook maken politievoertuigen, marechaussee, brandweer en ambulances gebruik van een groen zwaailicht bij zeer ernstige ongevallen of calamiteiten en dient in zulke situaties meerdere doelen. Het signaleert namelijk de aanwezigheid van hulpdiensten aan andere weggebruikers, terwijl het tegelijkertijd ook aangeeft dat voorzichtigheid geboden is in de nabijheid van het incident. Het groene licht kan ook betekenen dat de hulpdiensten betrokken zijn bij specifieke taken, zoals reddingsoperaties of het in kaart brengen van de situatie.

groene zwaailichten

Wat moet je doen als je een politieauto met groene zwaailichten ziet?

Het groene lichtsignaal verschilt van een blauw lichtsignaal. Als je een politieauto tegenkomt met groene zwaailichten, is het belangrijk om waakzaam en voorzichtig te zijn. Groene zwaailichten geven meestal geen noodsituatie aan, maar signaleren eerder dat er extra aandacht nodig is, zoals bij politieacties, surveillances of sporenonderzoek. Hier zijn enkele stappen om te volgen (indien van toepassing):

  • Blijf kalm.
  • Verminder je snelheid.
  • Houd je aan de verkeersregels.
  • Volg eventuele instructies op.
  • Houd voldoende afstand of geef ruimte indien nodig.
  • Blijf alert.

Het is belangrijk om te onthouden dat groene zwaailichten doorgaans geen noodsituatie aanduiden, dus er is meestal geen direct gevaar. Handel op een respectvolle en coöperatieve manier om de veiligheid van iedereen te waarborgen.

Mag je zelf groen zwaailicht gebruiken?

In de meeste landen, waaronder Nederland, is het gebruik van groene zwaailichten op particuliere voertuigen strikt gereguleerd en over het algemeen niet toegestaan voor de gemiddelde weggebruiker. Groene zwaailichten worden meestal voorbehouden aan specifieke voertuigen en diensten zoals politie, brandweer, ambulance en andere hulpdiensten. Het gebruik van groene zwaailichten op een particulier voertuig zonder de juiste vergunningen en toestemmingen kan leiden tot juridische sancties. Je auto zomaar voorzien van groene zwaailampen, mooie neon strips rondom en smoked achterlichten is dus, helaas, geen optie.

Overigens is het bezit en gebruik van groen zwaailicht op eigen terrein vaak wél toegestaan, maar het is belangrijk om ook op privéterrein rekening te houden met lokale regels en voorschriften om eventuele problemen te voorkomen. Het is altijd raadzaam om de specifieke wet- en regelgeving in jouw regio te raadplegen voordat je een groen zwaailicht installeert op jouw voertuig.

Shopping cart

Uitgelichte groene lamp


EQR65GBM – Politieauto groen zwaailicht

R65 gecertificeerde groene zwaailamp 10 – 30 volt uitgerust IP67 waterdicht 3-bouts montage bevestiging Ook beschikbaar met magneetvoet & 12v aansluiting 3 jaar garantie EMC ontstoord


Bekijk zwaailamp
politieauto-groen-zwaailicht

De invloed van het groene zwaailicht in de maatschappij

Er is weinig wetenschappelijk bewijs beschikbaar dat groene zwaailichten op politieauto’s diefstal daadwerkelijk verminderen. Het gebruik van groene lampen op politievoertuigen kan echter gunstig zijn op andere manieren. Wetenschappelijk onderzoek naar lichtsignalen heeft namelijk aangetoond dat groen licht de hartslag, het adrenalinegehalte en de bloeddruk van mensen kan verlagen, wat een gevoel van kalmte en veiligheid kan bevorderen. Dit in tegenstelling tot kleuren zoals blauw of rood, die vaak geassocieerd worden met noodsituaties.

In verschillende delen van Nederland heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu experimenten uitgevoerd waarbij politieauto’s werden voorzien van groene zwaailichten in plaats van een oranje zwaailamp. Deze experimenten waren bedoeld om te onderzoeken of groen licht de zichtbaarheid en reacties van mensen in de buurt van politieacties positief zou beïnvloeden. Het hoofddoel was om de veiligheid van politieoperaties te vergroten en mogelijk het risico op gewelddadige confrontaties te verminderen. Desondanks besloot het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de experimenten vroegtijdig te beëindigen.

Groene verlichting in het licht assortiment bij TRALERT®

In ons assortiment bij TRALERT® vind je groene zwaailichten. Hoewel we begrijpen dat de gemiddelde persoon zonder een achtergrond in hulpdiensten wellicht niet direct naar deze specifieke producten zoekt, kunnen groene zwaailampen toch handig zijn om de veiligheid van bijvoorbeeld agrarische machines of grote voertuigen voor grondverzet (op eigen terrein) te verbeteren. Hoewel dit in Nederland niet verplicht is, is het een waardevolle aanvulling voor wie extra zichtbaarheid en veiligheid nodig heeft.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in groene verlichting om je voertuig een persoonlijk tintje te geven. Voor deze decoratieve doeleinden hebben we een verscheidenheid aan groene verlichtingsopties beschikbaar in ons assortiment. Of je nu je voertuig wilt laten opvallen of praktische veiligheidsverbeteringen wilt aanbrengen, TRALERT® heeft de juiste oplossingen voor je.

Uitgelichte groen lampje


181GME – Groen signaal lamp

Groen lampje voor inbouw of op bouw 12 – 24 volt uitgerust IP67 waterdicht Ook beschikbaar in oranje en rood 5 jaar garantie EMC ontstoord


Bekijk groen lampje
politieauto-groen-lampje