Mag je groen zwaailicht hebben?

Wist je dat een groen zwaailicht voor verschillende dingen wordt gebruikt? In Groot Brittannië bijvoorbeeld is deze kleur zwaailampen verplicht op voertuigen om aan te geven dat de bestuurder zijn of haar gordel draagt. Draag je de gordel niet, zal er geen groen lichtsignaal worden verspreid. Draag je de gordel wel, dan zal de zwaailamp flitsen! Dit zie je vooral terug bij graafmachines en ander groot grondverzet materieel. Op deze manier wilt de overheid werkomstandigheden in dit land veiliger maken. In Nederland worden groene zwaailichten vooral door hulpdiensten en legereenheden gebruikt, weliswaar in bijzondere situaties, bij sporenonderzoek of als test.

Wist je dat de groene kleur als zwaailicht een speciaal effect heeft op de mens?

Door het waarnemen van groen licht verlaagt de hartslag, het adrenalinegehalte en de bloeddruk van een mens. In tegenstelling tot de kleuren oranje, blauw of in het bijzonder rood. Groen moet veiligheid en rust uitstralen.

surveilleren met groene zwaailamp, rust maar waakzaam

Om inbraken te voorkomen, surveilleert de politie soms met groene zwaailampen op de auto. Dit doen zij vaak in wijken waar het onrustig is of waar een verhoogd risico aan inbraken is geconstateerd. Zoals eerder gesteld, heeft de groene gloed een rustiger effect op de burgers. Stel je eens voor, je zit in je woonkamer naar de tv te kijken en je ziet blauw flikkerend licht door de ramen naar binnen schijnen. Indien dit zich voordoet schrik je hoogstwaarschijnlijk. Dat komt doordat je een click-reaction ontwikkeld hebt voor deze lichtsignaal kleur. Logisch, je ziet namelijk enkel hulpdiensten met deze kleur rijden. Een groene lichtstraal zal minder dit schrikeffect bij je oproepen. Tevens weten de burgers wél dat er een politie surveillance gaande is. Dit moet in vooral onrustige wijken een vorm van veiligheidsgevoel geven.

Andere momenten dat de kleur groen wordt gebruikt

Een typisch ander moment dat er op een politieauto een groen zwaailicht wordt gebruikt, is bij een sporenonderzoek. Wanneer de politie bezig is met een sporenonderzoek is het natuurlijk van groot belang dat er geen sporen verloren gaan. Met de kleur groen wilt de politie aangeven dat mensen op moeten passen maar dat er geen daadwerkelijke noodsituatie is. Ook gebruiken politievoertuigen, marechaussee, brandweer en ambulances groene zwaailampen bij extreem grote ongevallen of calamiteiten.

De invloed van het groene zwaailicht in de maatschappij

Het is niet bewezen dat groen zwaailicht op politieauto diefstal daadwerkelijk vermindert. De groene lampen op de politieauto helpen zoals eerder gesteld wel de zichtbaarheid in de buurt te verbeteren. In verschillende delen van Nederland is er geëxperimenteerd met politieauto’s en groene zwaailichten naar oranje zwaailampen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft deze poging echter gestaakt.

groene zwaailichten

hOE MOET JE REAGEREN ALS JE EEN POLITIE AUTO ZIET MET GROENE ZWAAILICHTEN?

Het groene lichtsignaal is dus van andere aard dan een blauw lichtsignaal. Er is immers geen noodsituatie. Het meest belangrijke is dan ook om kalm te blijven. Indien nodig is het belangrijk rustig te kijken of er ruimte moet worden gemaakt voor het dienstverlenende voertuig. Echter is er vaak bij het voeren van deze groene kleur geen haast gemoeid. Het gaat enkel om het tonen van de aanwezigheid.

Mag je zelf met groene zwaailichten rijden?

Op de openbare weg niet. Dit komt omdat hiervoor enkel de wettelijk verplichte verlichting mag voeren. Je auto dus voorzien van groene zwaailampen, een gave neon strip en smoked achterlichten is dus geen optie. Mocht je graag groene zwaailampen gebruiken op eigen terrein dan kan dat uiteraard wel. Je mag ook groene lampen monteren op je auto, maar absoluut niet in het verkeer gebruiken.

Uitgelichte groene lamp


EQR65GBM – Politieauto groen zwaailicht

R65 gecertificeerde groene zwaailamp 10 – 30 volt uitgerust IP67 waterdicht 3-bouts montage bevestiging Ook beschikbaar met magneetvoet & 12v aansluiting 3 jaar garantie EMC ontstoord


Bekijk zwaailamp
politieauto-groen-zwaailicht

Of groene zwaailichten standaard op de politieauto’s komen?

Dit verwachten wij niet. Omdat er gewoonweg té weinig bewijs is voor de gewenste effecten die deze kleur zwaailamp levert. In principe hebben hulpdiensten genoeg aan de huidige kleuren blauw en oranje. Een groen zwaailicht zou hierbij dus redelijk overbodig zijn. Wél heeft deze kleur een soort ‘hier is iets bijzonders aan de hand’ effect. Op deze manier maken hulpdiensten mensen attent op de vreemde situatie.

Groene verlichting in het licht assortiment bij TRALERT®?

In het assortiment van TRALERT® kunt je deze groene zwaailichten vinden. Echter, als je geen hulpdienst bent snappen wij dat dit niet direct iets is waar je naar opzoek bent. Wel kun je natuurlijk groene zwaailampen inzetten om de veiligheid van je agrarische machine of groot grondverzet (weliswaar op eigen terrein) te verbeteren. Maar omdat dit in NL geen must is, snappen wij goed dat dit niet veel voorkomt. Je kunt ook opzoek zijn naar groene verlichting puur ter decoratie van je wagen. Hiervoor zijn er verschillende soorten lampen voor je beschikbaar in ons assortiment.

Uitgelichte groen lampje


181GME – Groen signaal lamp

Groen lampje voor inbouw of op bouw 12 – 24 volt uitgerust IP67 waterdicht Ook beschikbaar in oranje en rood 5 jaar garantie EMC ontstoord


Bekijk groen lampje
politieauto-groen-lampje

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.