ADR werklampen | waar staat ADR voor en waarom is het nodig?

Bij het zoeken naar werklampen komt u soms de term ‘ADR’ werklamp tegen. Waar dit voor staat en waarom dit van waarde is vertellen we u graag.

ADR werklamp Fristom TRALERT®

Een werklamp voor het vervoer van gevaarlijke stoffen

Bij transport voor gevaarlijke stoffen is het vanuit het Europese Unie een verdrag opgesteld met verscherpte maatregelen. Dit verdrag bevat de naam: ‘Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route‘. in het Nederlands vertaalt: Europese overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Als u van plan bent gevaarlijke stoffen te vervoeren moet u hiervoor uw voertuig voorzien van verlichting die voorzien is van dit specifieke keurmerk (afkorting: ADR). Het is van zeer grote waarde dat uw verlichting aan deze eis voldoet. Mocht uw verlichting dit keurmerk niet dragen terwijl u gevaarlijke stoffen vervoert? Dan bent u in alle gevallen strafbaar bezig.

Wat is een gevaarlijke stof volgens de Europese Unie

In veel gevallen verstaat de rijksoverheid onder gevaarlijke stoffen: Stoffen die licht ontvlambaar zijn of extreem schadelijk voor milieu, dier en mens. Het gaat dus op producten waarvan de grondstoffen bewezen gevaarlijk zijn. Vaak gaat het dus om producten als medicijnen, cosmetica, brandstoffen en schoonmaakmiddelen.

Uitgelicht product


WF-4041: Heavy Duty LED werklamp ‘Optimus’ met ADR certificaat

Krachtige LED’s (4100 lumen) lichtopbrengst Voorzien van een handige ingebouwde Deutsch-connector Mini Fish Eye LED Technologie voor maximale lichtopbrengst Hoge EMC ontstoring CISPR25 Class 5


Bekijk product
ADR LED werklamp heavy duty

Welke regelgeving moet u zich houden?

Bij ‘een groep gevaarlijke stoffen’ zijn vanuit de overheid dus specifieke regels opgenomen. Als u zich als bedrijf actief wilt bezighouden met het vervoeren van gevaarlijke stoffen houdt u zich dan aan de onderstaande punten en pas uw werkverlichting hierop aan.

  • Uw vervoersmiddelen moeten speciaal ontwikkelt zijn voor de stof die u vervoerd: bijvoorbeeld: Tankwagen voor brandstoffen.
  • De verpakkingen van goederen dienen volgens de richtlijnen te zijn vervaardigd (met juiste etikettering).
  • De chauffeurs bij u in dienst dienen de juiste diploma’s aantoonbaar mee te voeren tijdens de rit.

Voor de precieze regels adviseren wij u naar de Wet vervoer gevaarlijke stoffen te gaan op de Rijksoverheid site. Hier vindt u de meest actuele regels en veranderingen omtrent het vervoeren van gevaarlijke stoffen.


Uitgelicht product


WF-4041: Heavy Duty LED werklamp ‘Fristom’ met ADR certificaat en customizable opzetstukken

Betrouwbare ADR werklamp (2800 lumen) lichtopbrengst Voorzien van een verlengde 150cm kabel Meerdere kleuren opzetstukken mogelijk Hoge EMC ontstoring EMC-R10


Bekijk product
ADR werklamp voor vervoer gevaarlijke stoffen Fristom verlichting (2)

Laatste wijzigingen rondom het ADR keurmerk

Er zijn geen écht actuele wijzigingen rondom het ADR keurmerk in 2020 en 2021. In 2019 daarentegen zijn er wijzigingen gemaakt in de UN-nummering. Daarnaast is er in 2019 ook een schifting geweest in de voorschriften rondom classificatie voor bijtende stoffen. Tevens is er besloten dat de verpakkingsvoorschriften van defecte batterijen (lithium) wordt aangescherpt.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.