Bij het zoeken naar werklampen kom je soms de term ‘ADR’ werklamp tegen. Waar dit voor staat en waarom dit van waarde is vertellen we je in deze blog.

Een ADR werklamp voor het vervoer van gevaarlijke stoffen

Voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen binnen de Europese Unie geldt een verdrag met strengere regels. Dit verdrag heet ‘Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route‘ (ADR), oftewel: de Europese overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Als je van plan bent gevaarlijke stoffen te vervoeren, moet je jouw voertuig voorzien van verlichting met het specifieke keurmerk ADR. Het is cruciaal dat jouw verlichting aan deze eis voldoet, omdat het ontbreken van dit keurmerk bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen strafbaar is in alle gevallen.

”Gevaarlijke stoffen” volgens de Europese Unie

In veel gevallen verstaat de rijksoverheid onder gevaarlijke stoffen: Stoffen die licht ontvlambaar zijn of extreem schadelijk voor milieu, dier en mens. Het gaat dus om producten waarvan de grondstoffen bewezen gevaarlijk zijn. Vaak gaat het dus om producten als medicijnen, cosmetica, brandstoffen en schoonmaakmiddelen.

Uitgelicht product


WF-4041: Heavy Duty LED werklamp ‘Optimus’ met ADR certificaat

Krachtige LED’s (4100 lumen) lichtopbrengst Voorzien van een handige ingebouwde Deutsch-connector Mini Fish Eye LED Technologie voor maximale lichtopbrengst Hoge EMC ontstoring CISPR25 Class 5


Bekijk product
ADR LED werklamp heavy duty

Aan welke regelgeving moet je je houden?

Voor ‘een groep gevaarlijke stoffen’ zijn er specifieke regels vanuit de overheid opgesteld. Als je als bedrijf betrokken wilt zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen, is het belangrijk om onderstaande punten in acht te nemen en je werkverlichting hieraan aan te passen.

  • De vervoersmiddelen moeten speciaal ontwikkelt zijn voor de stof die je vervoerd, bijvoorbeeld: Tankwagen voor brandstoffen.
  • De verpakkingen van goederen dienen volgens de richtlijnen te zijn vervaardigd (met juiste etikettering).
  • De chauffeurs in dienst dienen de juiste diploma’s aantoonbaar mee te voeren tijdens de rit.

Voor de precieze regels raden wij je aan om naar de Wet vervoer gevaarlijke stoffen te gaan op de Rijksoverheid site. Hier vind je de meest actuele regels en veranderingen met betrekking tot het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Het is immers van groot belang om goed op de hoogte te zijn van deze regels om de veiligheid te waarborgen.


Uitgelicht product


WF-4041: Heavy Duty LED werklamp ‘Fristom’ met ADR certificaat en customizable opzetstukken

Betrouwbare ADR werklamp (2800 lumen) lichtopbrengst Voorzien van een verlengde 150cm kabel Meerdere kleuren opzetstukken mogelijk Hoge EMC ontstoring EMC-R10


Bekijk product
ADR werklamp voor vervoer gevaarlijke stoffen Fristom verlichting (2)

Laatste wijzigingen rondom het ADR keurmerk (2023)

Wijzigingen in het ADR worden periodiek doorgevoerd om rekening te houden met nieuwe technologieën, inzichten en veiligheidsnormen. Deze wijzigingen kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten, zoals classificatie van gevaarlijke stoffen, verpakkingseisen, etikettering en voorschriften voor het vervoer. Deze veranderingen worden vaak uitgebracht als nieuwe edities of amendementen van het ADR-verdrag. In 2023 ging het om de volgende belangrijke wijziging:

Vanaf 1 januari 2023 is het een verplichting voor elk bedrijf dat gevaarlijke stoffen vervoert of gerelateerde taken uitvoert (zoals verpakken, laden, vullen of lossen) om één of meerdere veiligheidsadviseurs aan te stellen. Deze adviseurs kunnen intern binnen het bedrijf worden aangewezen of extern worden ingehuurd als specialisten. Hun voornaamste verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat de activiteiten met gevaarlijke stoffen veilig worden uitgevoerd.

ADR werklamp aanschaffen bij TRALERT®

Ben je op zoek naar ADR werkverlichting voor o.a. jouw vrachtwagen, bedrijfswagen, grondverzetmachine of aanhanger? Bekijk dan het het assortiment van TRALERT®. Je vindt hier LED werklampen van klein tot groot en ook met verschillende lichtbeelden, breed- en verstraler of lichtbeelden met de E-markeringen.